A vashiány és a B-vitaminok összefüggése

Krónikus fáradtság, levertség, étvágytalanság, sápadt bőr - ezek a tünetek nagyon gyakran a vashiányos vérszegénység figyelmeztető jelei, a vas mellett azonban a B12-, vagy a B9-vitamin – azaz a folsav – hiánya is okozhatja a fent említett tüneteket.

A vashiány tünetei gyakran megegyeznek a B9- vagy B12-vitaminhiány tüneteivel.

Vérszegénység (anaemia) akkor áll fent, ha a vörösvérsejtek testben való aránya jelentős mértékben csökken - férfiak esetében 100 ml vér esetén kevesebb, mint 13,5 gramm, nőknél pedig ugyanezen vérmennyiségben kevesebb, mint 12 gramm hemoglobintartalom* esetén beszélünk vérszegénységről. A vérszegénység kiváltói oka gyakran valamilyen hiányállapot fennállása, ilyenek például vas-, B9- vagy B12-vitaminhiány. A tünetek gyakran hasonlóak, így a pontos diagnózis felállításához vérvételre van szükség.

hemoglobin (HGB): A vörösvérsejtek fehérjét és vasat tartalmazó alkotóeleme. Feladata az oxigén szervekbe és szövetekbe való eljuttatása.

Vashiány

A vas a vörösvértesteken kívül számos fontos élettani szerepet betöltő enzim alkotóeleme is. Hiánya az egész szervezetet komolyan érinti. 

Mi okozza a vashiányt?

A vashiányt többnyire a nem megfelelő táplálkozás okozta elégtelen vasbevitel okozza, azonban vashiányt okozhat olyan tápanyagok vagy gyógyszerek túlzott fogyasztása is, amik gátoljákavas felszívódását. Ilyen gyógyszerek a kalcium-készítmények, a növényi fitátok, illetve bizonyos savtermelést gátló, reflux kezelésére szolgáló gyógyszerek. Szintén a vashiány oka lehet a bélfertőz és a hosszabb ideig fennálló hasmenéses megbetegedések. 

Vas pótlására termékek >

Mik a vashiány tünetei?

A vashiány jellemző tünetei az általános rossz közérzet, a fáradékonyság, az aluszékonyság, a hányinger és az émelygés, továbbá a sápadtság és a szemek alatt megjelenő szürkés karikák, előfordulhatnak továbbáidegrendszeri panaszok is, mint például a koncentráció vagy a memória romlása.  A gyakori orrvérzés, a hajhullás és a körmök gyengülése ugyancsak utalhatnak vashiányra.

Hogyan kezeljük? 

A vashiány kezelése manapság viszonylag egyszerű, hiszen az étrendünk megváltoztatásával, illetve akár vastartalmú étrend-kiegészítők szedésével könnyedén nagy mennyiségű vashoz juttathatjuk szervezetünket. Fontos azonban tudni, hogy szervezetünk vasraktárainak feltöltése időigényes folyamat, így a vashiányos állapot visszaállítása több hónapot is igénybe vehet. 

Természetes módon, nagy mennyiségben tartalmaznak vasat a vörös húsok, a máj, a leveles zöldségek és a hüvelyesek; a szója, a magok és a diófélék, valamint a szárított gyümölcsök. 

Egyes vitaminok elősegítik a vas hasznosulását a szervezetben: ilyenek a C-vitamin, melyhez természetes módon legkönnyebben a citrusfélék, a bogyósgyümölcsök, valamint a zöldleveles zöldségek fogyasztása által juthatunk, valamint a B12-vitamin (kobalamin), melynek kiváló forrásai a húsok, a halak, a tojás és a tejtermékek.

Tippek: A vashiány kezeléséhez célszerű olyan vaskészítményeket alkalmaznunk, melyek jól hasznosuló formájában tartalmazzák a vasat, ilyenek például a vas-II-glükonát vagy a liposzómás vas. Vas és bioflavonoid-tartalmuknak (a bioflavonoidok elősegítik a vas felszívódását a szervezetben) köszönhetően a céklalé és a gránátalma fogyasztásával elősegíthetjük szervezetünk vasraktárainak feltöltését. A vas étrend-kiegészítőket érdemes B12-vitamin étrend-kiegészítővel egyidejűleg bevenni a legjobb hasznosulás érdekében.

Vashiány tüneteinek észlelése esetén az egyéni napi vasszükséglet pontos megállapításához mindenképpen forduljon kezelőorvosához!

B9- és B12-vitaminhiány

A B9-vitamin, másnéven folsav a vashoz hasonlóan részt vesz a vérképzésben: a B12-vitaminhoz (kobalamin) hasonlóan legfőbb funkciói közé tartozik a vér homocisztein-szintjének csökkentése, a vörösvértestek épségének megőrzése, valamint hozzájárul a vérlemezkék képzéséhez. A B12-vitamin a B-komplex többi tagjához hasonlóan számos élettani folyamatban vesz részt, a vérképzés támogatása mellett szerepe van a DNS képződésében, valamint az idegrendszer egészségének megőrzésében.

Szervezetünk a B9- és a B12-vitamin hiánya esetén - többek között - vashiányhoz hasonló tüneteket produkál, ilyenek a kimerültség és a memóriaproblémák, valamint a csökkent terhelhetőség

Az egészséges napi vitakminszükséglet fenntartásához egy átlagos felnőttnek napi 400 μg B9-vitamint és 2,4 μg B12-vitamint szükséges fogyasztania. A B9- és B12-vitamin legjobb élelmi forrásaiért és egyéb hiánytüneteiért kattintson a B9-vitamin vagy a B12-vitamin aloldalra!

B12-vitamin termékek >

 

B vitamin vásárlás

Vas komplex 100 db(Vitaking)

Vas komplex 100 db (Vitaking)

Vashiány pótlására alkalmas komplex készítmény, mely tartalmazza még B-vitamin komplex tagjait, B12 vitamint, folsavat, valamint C-vitamint. A Vas komplex (Iron All) egy speciálisan összeállított komplex formula, ami a vason kívül tartalmazza többek között a B-vitamin komplex tagjait, beleértve a folsavat és a B12 -vitamint, valamint a felszívódáshoz szükséges C-vitamint is.

Ár: 3210 Ft
Megnézem

BioCo Szerves Vastabletta 90 db

BioCo Szerves Vas tabletta 90 db

Kizárólag szerves kötésű glükonát formában tartalmazza a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez szükséges vasat jelentős, tablettánként 14 mg-os hatóanyag-mennyiségben.

Ár: 2690 Ft
Megnézem
Vélemények (1)