A B-vitamin rendelése

A folsav hatásai, alkalmazásának előnyei

(5/1)

A folsav a B-komplex része, B9-vitaminként is szokták emlegetni. A folsav segíti az egészséges, új sejtek képződését, éppen ezért tekinthetünk rá nélkülözhetetlen tápanyagként. Bevitele főleg várandósság előtt és alatt fontos, mivel a folsav segíti a magzat fejlődését, támogatja az egészséges idegrendszer és gerinc kifejlődését, folsav hiányában nő a születési rendellenességek kialakulásának esélye, valamint szülés közben nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek komplikációk.

A folát a folsav biológiailag aktív formája, tehát tulajdonképpen ez az, ami hasznosul, nem pedig maga a folsav. A folsav a folát mesterségesen előállított formája. Folát több táplálékukban is megtalálható, például leveles zöldségekben, száraz babban, borsóban és diófélékben, azonban sok esetben ezek rendszeres fogyasztása mellett sem tudjuk fedezni a napi folátigényt.

A folát élettani hatásai

A folát csökkenti a magas vérnyomást, azonban vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt szedve nem bizonyult hatékonynak. A folát olyan vesebetegségekben lehet segítség, amikor a betegség magas homocisztein-szinttel társul. A homocisztein növeli a szív-érrendszeri megbetegedések, főleg az érelmeszesedés kialakulásának esélyét, folát, B6- és B12-vitamin jelenlétében azonban lebomlik.

Folsavval kezelhetőek bizonyos ínybetegségek, például a fenitoin mellékhatásaként jelentkező ínygyulladás. A fenitoin epilepszia kezelésére, illetve epilepsziás rohamok megelőzésére alkalmazott gyógyszerhatóanyag. A folsav - helyileg alkalmazva- az ínybe bedörzsölve segít kezelni, illetve megelőzni a fenitoin okozta ínygyulladást.

Folát várandósság alatt

Születési rendellenességek már a terhesség első 3-4 hetében kialakulhatnak, így a várandósságot megelőzően érdemes elkezdeni folsav- vagy folátkészítményt alkalmazni. Az adagolás a következők szerint alakul:

  • Teherbeesés előtt: naponta 400mcg

  • A terhesség első 3 hónapjában: naponta 400mcg

  • A negyedik és a kilencedik hónap között: naponta 600mcg

  • Szoptatás alatt: 500mcg

Vélemények (1)

Ancsa

2019. Jul 15.
Ami tetszik:Terhesség alatt javasolta az orvos
Ami nem tetszik:

Nehéz tudni mi lett volna ha nem szedem, de úgy hogy szedtem egy nagyon jól sikerült fiú boldog anyukája lettem így!