Az inozitol élettani hatásai

Az inozitol számos funkciót lát el a szervezetben: részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer egészséges funkcióinak fenntartásához, továbbá hasznosnak bizonyul a magas vérnyomás és a koleszterinszint kezelésében is.

Szervezetünk kis mennyiségben elő tudja állítani, ezért besorolását tekintve nem tartozik az esszenciális tápanyagok közé - ezért a korábban B9-vitaminként ismert anyagot ma már nem tartjuk őket számon a B-vitaminok között - , bizonyos esetekben azonban kiemelten fontos lehet pótlása.

Banán - B-vitamin forrás

Az egyéni, személyre szabott adagolás bevitelével, a megfelelő étrend betartása és az elegendő testmozgás mellett az inozitol hatékony segítséget nyújt az inzulinrezisztencia (IR) és a policisztás ovárium-szindróma (PCOS) kezelésében.

Inzulinrezisztencia (IR)

Az IR tulajdonképpen a cukorbetegség és azok szövődményeinek kapuja. Az inzulinrezisztencia lényege, hogy az inzulint felvevő receptorok érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, erre a hasnyálmirigy fokozott inzulintermeléssel válaszol, vagyis túlműködik. A túlműködés hosszú távú következményeként a hasnyálmirigy kimerül, és kevesebb inzulint termel (akár teljesen le is áll az inzulintermeléssel): ekkor alakul ki a cukorbetegség.

Az inzulinrezisztencia közvetett módon nőgyógyászati panaszokat is okozhat: a rendszertelen menstruáció, a nehezebb teherbeesés vagy akár a meddőség is lehet az inzulinproblémák eredménye a női szervezetben.

Hogyan segít az inozitol az inzulinrezisztenciában?

Az inozitol javítja a sejtek inzulinérzékenységét, továbbá segítséget nyújt a súlycsökkentésben, mely túlsúly esetén kiemelten fontos az inzulinrezisztenciával küzdők megfelelő állapotának fenntartása érdekében.Az inozitolt étrend-kiegészítőként alkalmazva a legjobb hasznosulás érdekében bő víz kíséretében - lévén vízben oldódó vitaminról beszélünk - a reggeli órákban vegyük be, vagy két részre osztva reggel, illetve este.

Amennyiben Önnél inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, szükséges lehet egy nőgyógyászati felülvizsgálat is a PCOS kizárása érdekében.

Policisztás ovárium-szindróma (PCOS)

A PCOS egy komplex kórkép, mely a nőgyógyászati problémákon kívül az egész hormonháztartás működését befolyásolhatja negatív módon. A rendszertelen menstruáció és az intenzív menstsruációs görcsök a policisztás ovárium-szindróma gyakori tünetei, figyelmeztető jelzésül szolgálhat továbbá a bőr szürkésbarna elváltozása, a fokozott szőrnövekedés az arc és a test területén, a hajhullás, a - kifejezetten hasi - elhízás, továbbá az aknés, pattanásos bőr. Az PCOS következménye lehet akár a meddőség is.,

A betegség szoros összefüggésben áll az inzulinrezisztenciával, ugyanis a petefészekben (ovárium) is találhatóak inzulinreceptorok, melyek nem megfelelő működésük esetén negatívan befolyásolhatják a peteérést, ezáltal pedig az menstruációs ciklust. 

A PCOS lehet tünetmentes, előfordul, hogy csak egy-egy rutin nőgyógyászati vizsgálat, jellemzően hüvelyi ultrahang során derül rá fény.

Az inozitol a PCOS esetén is megoldást nyújthat, mivel az inzulinfelvétel javítása által segíti a petefészek működésének helyreállását, a ciklus normalizálódását. Kúraszerűen alkalmazva nyújt valóban hatékony segítséget - az egyéni inozitol-szükséglet megállapításához javasolt kezelőorvos segítségét kérni!

Életmód IR és PCOS mellett

Az inzulinrezisztencia vagy policisztás ovárium-szindróma megfelelő kezelésének érdekében nemcsak étrend-kiegészítőkre vagy gyógyszeres segítségre van szükség: a gyógyulás érdekében elengedhetetlen az életmód megváltoztatása. Mindkét esetben kerüljük gyorsan felszívódószénhidrátokat, előnyben részesítve a lassan felszívódó, összetett szénhidrátokat, s maximum kis mértékben fogyasszunk finomított cukrot és fehérlisztet tartalmazó élelmiszereket. Fontos továbbá a magas rostbevitel, melyhez a zöldségek, gyümölcsök, zab, rozs, tönkölybúza (megfelelő mértékben való - lásd: gyümölcscukor!) fogyasztása által juthatunk.  Az étrend betartása mellett fontos a rendszeres testmozgás, valamint a bőséges folyadékbevitel.

A pontos étrend összeállítását bízzuk dietetikusra!

Mentális jólét inozitollal

Az inozitol különböző mentális problémák - depresszív, OCD (obszesszív-kompulzív zavar - kényszerbetegség), pánikbetegség, alvásproblémák, skizofrénia, ADHD - kezelésében is hatékonyan szolgálhat segítségül. 

 - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - -  - - - 

Hallottál korábban erről népszerű mediterrán gyógynövényről? Bodorrózsáról bővebben itt!

B vitamin vásárlás

WTN myo-inozitol komplexkapszula 60 db

-11% WTN myo-inozitol komplex kapszula 60 db

A myo-inozitol (myo inositol) hatása és a jótékony összetevők szinergiája segítheti a hormonműködés egyensúlyának beállítását.

Ár: 6480 Ft
7260 Ft
Megnézem

WTN Myo-inozitol por 120g

WTN Myo-inozitol por 120g

Az inozitol a pszeudovitaminok csoportjába sorolható. Az inozitol terápiás hatását előszeretettel alkalmazzák termékenységi problémáknál.

Ár: 4880 Ft
Megnézem
Vélemények (2)