A B-vitamin rendelése

Az inozitol élettani hatásai és a jótékony összetevők szinergiája

(5/2)

Az inozitolt (B8-vitamin), szervezetünk kis mennyiségben elő tudja állítani, így nem tekintünk rá esszenciális tápanyagként, esetenként azonban előfordulhat, hogy pótlása mégis létfontosságúvá válik.

A B6-vitaminról

Mára bebizonyosodott, hogy az inozitolt használhatjuk inzulinrezisztencia (IR), valamint policisztás ovárium-szindróma kezelésére (PCOS). Mindkét esetben alapvető fontosságú a dietetikus által meghatározott diéta és a testmozgás ahhoz, hogy javítsunk állapotunkon.

Inzulin-rezisztencia (IR)

Az IR tulajdonképpen a cukorbetegség és azok szövődményeinek kapuja. Az inzulin-rezisztencia lényege, hogy az inzulint felvevő receptorok érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, erre a hasnyálmirigy fokozott inzulintermeléssel válaszol, vagyis túlműködik. A túlműködés hosszú távú következménye az, hogy a hasnyálmirigy kimerül, és vagy túl kevés inzulint fog termelni, vagy semennyit. Ekkor alakul ki a cukorbetegség.

Maga az inzulinrezisztencia tünetmentes, közvetve okozhat jellemzően nőgyógyáaszati tüneteket. Az inzulinrezisztens nő betegeknek gyakran rendszertelen a menstruációja, nehezen esnek teherbe, régóta fennálló kezeletlen inzulinrezisztencia esetén akár meddők is lehetnek.

Az inozitol érzékenyebbé teszi az inzulinreceptorokat az inzulinnal szemben, így az inzulin célba ér, tehát a hasnyálmirigy normálisan fog működni.

Az inozitolt célszerű vagy a reggeli órákban bevenni, vagy a napi adagot két részre osztva reggel és este.

Amennyiben Önnél inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, javasolt egy nőgyógyáaszati felülvizsgálat is, hüvelyi ultrahang és hormonvizsgálat ajánlott a PCOS kizárása érdekében.

Policisztás ovárium-szindróma (PCOS)

A PCOS szoros összefüggésben áll az inzulin-rezisztenciával, ugyanis a petefészekben (ovárium) is találhatóak inzulinreceptorok, amik ha rosszul működnek, befolyásolhatják a peteérést és ezzel az egész menstruációs ciklust.

A PCOS lehet tünetmentes, előfordul, hogy csak egy-egy rutin nőgyógyászati vizsgálat, jellemzően hüvelyi ultrahang során derül rá fény. Amennyiben a betegség tüneteket okoz, úgy számolhatunk rendszertelen ciklussal, erős vagy éppen gyenge vérzéssel, intenzív mentruációs görcsökkel, hirzutizmussal (férfias szőrösödés nőknél), valamint hormonális elváltozásokkal, főként tesztoszteron-túltengés figyelhető meg. Hüvelyi ultrahang-felvételeken láthatóak ciszták a petefészekben.

Az inozitol PCOS esetén is megoldást nyújthat, mivel javítja az inzulinfelvételt, így a petefészek működését normalizálja. Kúraszerű vagy folyamatos alkalmazása mellett a petefészek működése normalizálódhat, a ciklus rendeződhet.

Életmód IR és PCOS mellett

Inzulinrezisztencia vagy policisztás ovárium-szindróma mellett nemcsak étrend-kiegészítőkre vagy gyógyszeres segítségre lehet szükség. A gyógyulás érdekében elengedhetetlen az életmód megváltoztatása. Mindkét esetben kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, előnyben kell részesíteni a lassan felszívódó szénhidrátokat. Fontos a rostokban gazdag étrend követése, fogyasszunk sok zöldséget, zabot, rozst, tönkölybúzát, gyümölcsök fogyasztása mértékkel ajánlott, a finomított cukrokat és a fehérliszttel készült pékárukat kerüljük! Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem fogyaszthatunk cukrot, csupán azt, hogy keveset. A napi szénhidrátigény 10%-a származhat cukorból. Az étrend betartása mellett fontos a rendszeres testmozgás, valamint a bőséges folyadékbevitel.

A pontos étrend összeállítását bízzuk dietetikusra!

Mentális jólét inozitollal

Inozitollal kezelhetünk depressziót, OCD-t (obszesszív-kompulzív zavar), segítség lehet álmatlanság esetén, valamint skizofrénia és ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) kiegészítő kezelésében. Egy tanulmány arra mutatott rá, hogy az inozitol hasznos lehet pánikbetegség kezelésében, különösen agorafóbia esetén. A pánikbetegségre kifejtett hatása egyelőre nem nyert teljes bizonyosságot, de mindenképp ígéretes megoldásnak tűnik.

Hallottál korábban erről a napokban népszerűvé vált mediterrán gyógynövényről? Bodorrózsáról bővebben itt!

Vélemények (2)

Viktória

2021. Jan 13.
Ami tetszik:már 5 éve szedem, mivel IRem van
Ami nem tetszik:olyan nincs

5 éve kezdtem el szedni, mivel nem estem teherbe sokáig. 1 hónapra rá teherbe estem, a terhességem alatt végig szedtem, kiegészítve folsavval. Egészséges kislányom született. Azóta is szedem, hogy normális menstruációm legyen. csak ajánlani tudom!

Gábor

2019. Jul 15.
Ami tetszik:Páromnak bevált
Ami nem tetszik:

Csak jót tudok mondani róla!