A B-vitamin rendelése

A kolin élettani hatásai

(5/2)

A kolin egy makrotápanyag, amit a B-komplex részeként kezelünk. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészséségét, valamint fenntartaja a normális metabolizmust.

A B7- és B8- vitaminokról

A kolin vízben oldódó tápanyag, hasonlóan hat az agyműködésre és a szervezet kiválasztó-rendszerére, mint a B-vitaminok. Egy létfontosságú neurotranszmitterünk működésére hat, az acetilkolinéra. Az acetilkolin kommunikál az izom- és idegsejtek között, valamint részt vesz bizonyos sejtmegújító folyamatokban.

Kis mennyiségben szervezetünk képes előállítani, a napi szükségletet azonban kénytelenek vagyunk külső forrásból fedezni. Kolin viszonylag nagy mennyiségben található a májban és a tojásban, a lazacban, a kelbimbóban és a karfiolban.

A kolin alkalmazása

A kolin pótlása segíthet asztmásoknak, májbetegeknek, továbbá várandósság alatt megelőzhető vele bizonyos idegrendszeri zavarok kialakulása a magzatban. Intenzív sportolás mellett ugyancsak hasznos kiegészítő a kolin.

Asztma esetén a kolin csökkenti a tünetek előfordulásának számát, valamint a tünetek súlyosságát. Rendszeres alkalmazása mellett ritkábban lehet szükség asztmaellenes gyógyszerek használatára. Asztma kezelésére naponta 1,5-3g közötti mennyiség bevétele ajánlott.

Az alapvetően a májban tárolt kolin hiánya okozhat májbetegségeket, ilyen esetben - ha bizonyítottan a kolin hiánya felelős a betegségét - alkalmazható kolin.

Sportolás mellett szintén hasznos lehet a kolinbevitel, mivel a kolin javítja az izomsejtek közti kommunikációt, így javítja az állóképességet, de a zsírbontást is támogatja.

A kolinhiány tünetei

A tünetek között szerepel a rossz közérzet, izomgyengeség, memóriazavarok, a kognitív képességek romlása, izomfájdalom, idegkárosodás, de mentális panaszok is megjelenhetnek, például hangulatingadozás vagy hangulatzavarok. Bizonyos májpanaszok, a zsírmáj utalhat még kolinhiányra. A kolinhiány valószínűleg részt vesz az Alzheimer-kór kialakulásában is, az azonban biztos, hogy hiánya ront az Alzheimeres betegek állapotán.

Vélemények (2)

Uncle Joe

2021. Apr 02.
Ami tetszik:Hasznos
Ami nem tetszik:Sós, mint az Isten fasza.

Ehető, ha pedig az, akkor az egészségért miért ne?

István

2019. Nov 30.
Ami tetszik:röviden de konkrétan leírja ami fontos
Ami nem tetszik:drága

még nem használtam de ezen túl fogom, Gál-tol használom a glicin és a taurint, Szegeden vásárolom.