A B-vitamin rendelése

B12-vitamin

(5/1)

Ahogyan a B-komplex vitamincsalád tagjainak felsorolásában röviden bemutattuk, a B12-vitamin olyan élettani folyamatokban tölt be fontos szerepet, mint a vörös vérsejtek termelődése és a DNS-képződés, az idegrendszer funkcióinak fenntartása, valamint az anyagcsere. Mi mindent tudhatunk még a kobalamin néven is ismert vitaminról?

B12 vitamin

Mennyi B12-vitaminra van szükségünk?

Egy felnőtt napi B12-vitamin szükséglete 2,4 µg. Várandósság és szoptatás alatt ez az érték, 2,8 µg-ra nő. 

B12-vitaminban gazdag élelmiszerek

A legjobb B12-források a húsok, a hal, a tojás, a tej és a tejtermékek, kobalamint tartalmaznak továbbá a teljes kiőrlésű gabonából vitaminok hozzáadásával dúsított* reggelizőpelyhek, valamint a dúsított* növényi tejek (szója-, mandula-, kókusz- és rizstej).

*A dúsított élelmiszerek olyan termékek, amelyekhez a feldolgozás során olyan vitaminokat és ásványi anyagokat adnak hozzá, melyek az adott élelmiszerben természetes módon nincsenek jelen.

élelmiszer (100 g)B12-vitamin tartalom
lazac3,2 µg
osztriga6,3 µg
szardínia8,9 µg
tonhal2,2 µg
baromfihús0,3 µg
tojás1,1 µg
túró0,4 µg
tej0,5 µg
tejpor3,3 µg

 

A vegetáriánus, illetve a vegán étrend követői számára a megfelelő alternatívát ebben a gomba, az alga (tápanyagértékekért lásd az alábbi táblázatot), dúsított reggeli gabonapelyhek és a dúsított növényi tejek jelentik, az állati eredetű ételek teljes kizárása esetén továbbá érdemes lehet a B12 étrend-kiegészítők szedése is.

vegán élelmiszerB12-vitamin
 chlorella (10 g mennyiségben)10 µg
nori tengeri hínár (4 g mennyiségben)2,4 µg
élesztőkivonat (25 g mennyiségben)0,125 µg

 

Hiánytünetek

A B12-avitaminózis (hiányállapot) legfontosabb tünetei a mentális fáradtság - kimerültség, memóriaproblémák, fokozott ingerlékenység -, a fájó és vörös nyelv, a halványsárga árnyalatú bőr és az étvágyvesztés. A kobalamin hiánya elősegíti a depresszió, illetve a  nagysejtes vérszegénység (megaloblastos anaemia) is.

B12-kisokos

Tesztelje tudását!

Amennyiben telefonról nyitotta meg ezt az oldalt, kattintson a következő linkre: Játsszon most! 

 

Értékelések (1)