A B-vitamin rendelése

B12-vitamin

(5/1)

A B12-vitamin táplálékból való felvétele 50 éves kor felett csökken, így mindenképpen javasolt étrendkiegészítők szedése. Megelőzhető lehet az Alzheimer-kór kialakulása, a vérszegénység és különböző szívproblémák.

B12 vitamin

Vegetáriánusoknál és vegánoknál különösen fontos odafigyelni a bevitelére, mivel ők pont azoktól az ételektől tartják távol magukat, amik nagy mennyiségben tartalmaznak B12-vitamint.

Az ajánlott napi adag 1000mcg, ez elegendő szívbetegségekben és súlyos vérszegénység kezelésében is, utóbbiban azonban javasolt a vasbevitel is. Vaskészítmények alkalmazása mellett ajánlott a céklalé vagy a gránátalmalé rendszeres fogyasztása, hogy segítsük a vas felszívódását. A céklát javasolt turmix, savanyúság, saláta vagy leves formájában is fogyasztani.

B12-vitamin pótlása

A B12-vitamin pótlása két dolog miatt nehéz: az egyik oka az, hogy a belekből nagyon rosszul szívódik fel, a másik pedig az, hogy ha egyszer elfogyott a májban elraktározott B12-vitamin, akkor a szervezet a májban található raktárakat fogja feltölteni, és csak ezután engedi keringeni a vérben.

Tehát a hiány kezelése igen nagy türelmet és következetességet igényel, ha ezek megvannak, jöhetnek a táplálékkiegészítők és a kiegyensúlyozott étrend.

Súlyos B12-vitamin hiány esetén indokolt lehet injekció formájában beadni, ezt viszont kizárólag orvos teheti meg.

Az ajánlott napi dózist nem feltétlen érdemes átlépni, mert nagy valószínűséggel nem fog felszívódni 1000mcg-nál több.

Pont a nehéz pótlás miatt erősen javasolt az étrend megreformálása is, célszerű beépíteni az étrendünkbe a húsokat, belsőségeket, a kagylót, szardíniát, a tojást, különféle gabonapelyheket és a sörélesztőt.

A sörélesztőt bevihetjük tabletta formájában, de kapható még pehely formájában, ezt el lehet keverni joghurttal, műzlivel, de akár magában is fogyaszthatjuk.

A vitaminok pótlását nagyban meg tudjuk könnyíteni, ha étrendünk szerves részévé tesszük a zöldségeket és a gyümölcsöket, valamint a rostokban gazdag gabonákat. Fogyasszunk hetente többször zabkását, nyers zöldségeket és gyümölcsöket, valamint fogyasszunk sok folyadékot!

Vélemények (1)

András

2019. Jul 15.
Ami tetszik:Orvosomtól hallottam róla
Ami nem tetszik:

Orvosom mondta, hogy pótoljam. Örülök, hogy nem gyógyszert írt fel, mert már annyit kell szednem!