Tudnivalók a B1-vitaminról

Ismerjük meg a B1-vitamint!

A B1-vitamin legfőbb feladata a bevitt élelmiszer energiává való átalakítása. Fontos szerepet játszik a növekedésben, a fejlődésben és szervezetünk sejtjeinek megfelelő működésében.

A B1-vitamin - mint minden más B-vitamin - a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Számos élelmiszerben megtalálható, szükség esetén pedig étrend-kiegészítő készítmény formájában is hozzájuthatunk. Az energia-anyagcsere nélkülözhetetlen összetevője. A vékonybélben szívódik fel, szervezetünk elsősorban a májban tárolja. A B1-vitamin felezési ideje rövid, szervezetünkben tárolt mennyisége kicsi, ezért folyamatos B1-vitamin utánpótlásra van szükségünk.

A B1-vitamin legfőbb élelmi forrásai

A B1-vitamin  legnagyobb arányban a teljes kiőrlésű gabonában, a hús- és halfélékben, a zöldségekben, továbbá a dió- és magfélékben található meg. A húsfélék közül a sertéshús tartalmazza legjelentősebb mennyiségben - egy szelet 85 gramm súlyú, kicsontozott, sült sertésszelet 0,4 mg B1-vitamint tartalmaz, mely a napi B1-szükségletünk 33%-ának felel meg. 

A halfélék közül a pisztráng, a kagyló, a tonhal tartalmazzák legnagyobb arányban, míg a zöldségfélék között a feketebab, a szójabab, a makktök, a rizs és a lencse sorakoznak fel. A tejtermékek és a gyümölcsök kis mennyiségű B1-vitamint tartalmaznak. Az élelmiszerek B1-vitaminnal történő „fortifikációja” (hozzáadása) igen elterjedt az Egyesült Államokban, a tiaminhiányos betegségek elkerülésének érdekében. Legnagyobb arányban a gabonafélékhez és a gabonapelyhekhez adnak hozzá különféle tápanyagokat.

A B1-vitamin tartalmazó élelmiszerek melegítése során csökkenhet tápanyagtartalmuk. Jelentős tápanyagcsökkenés történik főzés során is: mivel a B1-vitamin vízben oldódik, főzés közben egy része kioldódik, s a főzésre felhasznált víz kidobásával bizonyos mennyiségű B1-vitamintól is „megszabadulunk”.

Mire jó a B1-vitamin? - A B1-vitamin legfőbb feladatai

Mennyi B1-vitaminra van szükségünk?

Mennyi B1-vitaminra van szükségem?

Várandósság és szoptatás alatt a napi B1-vitamin szükséglet körülbelül 1,4 mg-ra nő.

Milyen következményei lehetnek a B1-vitamin hiánynak?

A hiányállapot akkor alakul ki, amennyiben nem juttatunk szervezetünkbe elegendő mennyiségű B1-vitamint, ha a kiválasztási folyamat során túl sok B1-vitamin távozik, vagy ha szervezetünkben túl kevés tud belőle felszívódni.

A hiányállapot súlyveszteséghez és étvágycsökkenéshez, zavartsághoz, memóriaveszteséghez, izomgyengeséghez és szívproblémákhoz vezethet. Súlyos B1-vitamin hiány esetén kialakul az ún. beriberi-betegség (a betegség neve szingaléz nyelven azt jelenti: „képtelen vagyok rá”), mely a a kéz és láb bizsergésével és zsibbadásával, izomvesztéssel és gyengülő reflexekkel jár együtt. A beriberi-betegség a fejlett egészségügyi struktúrával rendelkező országokban ritkán alakul ki, a tiaminhiányos betegség ezeken a területeken inkább a szelektív vagy „hóbort diéták” követői és az alkoholfüggők körében alakulhat ki.

Az alkoholproblémákkal küzdők között nagyobb arányban alakulhat ki továbbá az ún. Wernicke-Korsakoff szindróma, mely súlyos memóriaveszteséget, tájékozódási zavart (dezorientáció), zavartságot, továbbá a láb és a kéz zsibbadását és bizsergését okozza.

Az átlagosnál nagyobb a tiaminhiány kialakulásának kockázata idősebb korban, HIV/AIDS esetén, cukorbetegség esetén, alkoholfüggőség esetén és a bariátriai műtéten átesettek körében.

B vitamin vásárlás

B-Complex Stressztabletta 60 db (Vitaking)

B-Complex Stressz tabletta 60 db (Vitaking)

B-vitaminokkal és C-vitaminnal az idegrendszer megfelelő működéséért és az egészséges energiaháztartásért.

Ár: 3210 Ft
Megnézem

B-vitamin komplextabletta 90 db Bioco

B-vitamin komplex tabletta 90 db Bioco

A B1-vitamin hozzájárulhat a szív megfelelő működéséhez, a B1-, B2-, B3- és B6-vitaminok az idegrendszer, a B6-, B12-vitaminok és a folsav az immunrendszer normális működéséhez.

Ár: 2890 Ft
Megnézem

BioCo B-vitamin komplexFORTE 100 db

BioCo B-vitamin komplex FORTE 100 db

A készítmény magas dózisban tartalmaz B-vitaminokat és kolint, ezáltal aktívan járul hozzá szervezetünk B-vitamin szükségletének fedezéséhez.

Ár: 3490 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo B1-vitamin 100 mgMEGAPACK 80db

BioCo B1-vitamin 100 mg MEGAPACK 80db

Színezékmentes, nyeléskönnyítő bevonattal, mely elfedi a B1-vitamin keserű ízét

Ár: 2290 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo Biotin 900 µgMEGAPACK 90db

BioCo Biotin 900 µg MEGAPACK 90db

A BioCo® Biotin készítmény magas dózisban, 900 μg mennyiségben biztosít biotin pótlást, mindössze napi 1 tabletta fogyasztásával.

Ár: 1890 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo MagnéziumBiszglicinát +B6 vitamin tabletta 90db

BioCo Magnézium Biszglicinát +B6 vitamin tabletta 90db

Teljesen reagált magnézium-biszglicinátot és bioaktív B6-vitamint tartalmaz!

Ár: 4690 Ft
Megnézem
Újdonság

VK B-2 Vitamin Riboflavin40 mg 60 db

VK B-2 Vitamin Riboflavin 40 mg 60 db

A riboflavin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, elősegíti a normál anyagcsere-folyamatokat és hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, valamint a fáradtság csökkentéséhez.

Ár: 1595 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!