A B-vitamin rendelése

B6 vitamin – piridoxin, piridoxál

A B6 vitamin egy sokoldalú, vízben oldódó szerves vegyület. Elsősorban koenzimként működik, a legtöbb vitaminkészítményben is betölti azt az áldásos szerepét, hogy optimalizálja az egyéb tápanyagok felszívódását is.  A B6 vitamin számos szisztémás folyamatot pozitívan befolyásol:

Szív és érrendszer

Segíthet megelőzni a fokozott véralvadást, az ischaemiás szívbetegségeket, valamint a szívinfarktus, a stroke és a trombózis kialakulását. Hatásos lehet továbbá krónikus magas vérnyomás esetén is. A B6 vitamin elősegíti a vörösvérsejtek képződését a szervezetedben, ugyanis részt vesz a hemoglobin előállításában.

Szemek

Fogyasztásával jótékonyan befolyásolhatjuk szemeinket, látásunkat, a B6 vitamin megakadályozhatja a szürkehályog és a cukorbetegség során kialakuló Retinopátiát is.

Szépségápolás

A B6 vitamin hiánya okozhatja fejbőrünk korpásodását, hajunk fokozott hullását. Emelt dózisban serkenti a haj növekedését és növeli annak volumenét. Szerepe van az egészséges bőr megőrzésében is.

Immunrendszer

Részt vesz a fertőzések leküzdéséhez szükséges antitestek termelésében. Enyhítheti az allergiás megbetegedés okozta tüneteket.

Idegrendszer

A B6 vitamin segíthet megelőzni az epilepsziás rohamokat, illetve csökkenteni azok gyakoriságát.
Hatásos lehet a depresszió elleni terápiában, illetve minden olyan betegségben, ami a csökkent szerotonin szinttel áll összefüggésben, mint például a migrén, a premenstruációs szindróma, illetve egyéb idegi-, étkezési- és szexuális zavarok.

Hormonrendszer

A B6 vitamin a nemi hormonok egyensúlyban tartásában is fontos szerepet játszik.

Fehérjeszintézis

Szervezetünk izomrendszeréhez és egyéb szöveteihez szükséges fehérjék képzésében és lebontásában, valamint az enzimfehérjéink előállításában is esszenciális elem.

Mitől is működik a B6 vitamin kiváló koenzimként?

A piridoxál-foszfát (PLP) a B6 vitamin emésztéssel előállítható formája, meglététől jó néhány enzimünk működése függ, ezáltal fontos kémiai folyamatok lényeges résztvevője. Sokoldalú funkciója annak köszönhető, hogy a PLP képes kovalens kötést létrehozni és katalizátorként működni, ezáltal számos reakció köztes elemeit stabilizálja, illetve magát a reakciót is gyorsítja, hatékonyságát fokozza. A PLP segít a karbonsavak lebontásában, az aminosavak átalakításában, valamint a béta- és gamma anyagok eltávolításában.

Természetes forrás

A B6 vitamin gyakran előfordul jó pár élelmiszerünkben is, azonban azt tudni érdemes, hogy az étel feldolgozása, hővel való kezelése, tartósítása a vitamintartalom akár 50%-ának is a rovására mehet. Jó forrásnak tekinthetőek a húsok, gabonatermékek, növények és az olajos magvak.

Dózis, adagolás

Huzamosabb ideig fogyasztva is napi 100mg-ig biztonságosan szedhető.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!