B vitamin rendelésA B-vitamin

A vashiány és a B-vitaminok összefüggése

(5/1)

Vashiány bármelyik életkorban kialakulhat, leggyakrabban azonban nőknél jelentkezik. Súlyos vashiány vagy régóta fennálló vashiány okozhat vashiányos vérszegénységet, ami egy sokkal komplexebb betegség, kezelése is  gondos odafigyelést igényel, így érdemes megelőzni a vashiány kialakulását, valamint azt kezelni.

A B5-vitaminról

A vas nemcsak a vörösvértestek felépítésében vesz részt, hanem fontos enzimek alkotóeleme is. Hiánya az egész szervezetet komolyan érinti.

A vashiány gyakran együtt jár B12-vitaminhiánnyal is, így ha vashiányosak vagyunk, érdemes gondoskodni a B12-vitamin beviteléről is. Egymás felszívódását és hasznosulását pozitívan befolyásolják, így együtt javasolt őket bevenni.

Vas pótlására termékek >

A vashiány okai

Többnyire az elégtelen vasbevitel okolható a vashiány kialakulásáért, de vashiányt okozhat olyan tápanyagok vagy gyógyszerek túlzott fogyasztása is, amik gátolják a vas felszívódását. Ilyen a kalcium, a növényi fitátok, valamint bizonyos savtermelést gátló gyógyszerek, amiket reflux kezelésére szoktak felírni. Bélfertőzések szintén kialakíthatnak vashiányt, hosszabban fennálló hasmenéses megbetegedések következtében is létrejöhet.

A vashiány tünetei

A tünetek között szerepel az általános rossz közérzet, a fáradékonyság, az aluszékonyság, a hányinger és az émelygés, továbbá a sápadtság és a szemek alatt megjelenő szürkés karikák.Idegrendszeri panaszok is előfordulhatnak, például a koncentráció vagy a memória romlása. A gyakori orrvérzés, a hajhullás és a körmök gyengülése ugyancsak utalhat vashiányra.

Hübner Iron Vital F Vaskészítmény 250 ml

Folyékony étrend-kiegészítő vassal és vitaminokkal. A vas hozzájárulhat a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez.

4790 Ft3890 Ft

BioCo Szerves Vas tabletta 90 db

Fogyasztása javasolt vashiány esetén, illetve fokozott vasfogyasztást indokló esetekben (pl.: terhesség, vagy menstruáció időszaka alatt).

1990 Ft1490 Ft

A vashiány kezelése

A vashiány kezelése manapság viszonylag egyszerű, azonban érdemes megjegyezni, hogy igen időigényes folyamat. Szervezetünk vasraktárait nehéz feltölteni, így minimum 3 hónapos, de inkább fél éves kúrára készüljünk!

A kezeléshez olyan vaskészítményt célszerű választanunk, ami jól hasznosuló formában tartalmaz vasat, ilyen a vas-II-glükonát vagy a liposzómás vas. A kezelést javasolt kiegészíteni céklalével vagy gránátalmalével, ugyanis mindkettő tartalmaz vasat, valamint olyan bioflavonoidokat, amik segítik a vas felszívódását. A vaskészítményt ajánlott B12-vitaminnal egyidejőleg bevenni, hogy ezzel is javítsuk mind a felszívódását, mind a beépülését.

Értékelés
(5/1)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).
Legújabb értékelés
Értékelést írta
Ági
2019-07-15
Ami tetszik: Nem vagyok olyan fáradékony amióta pótlom a vasat! Ami nem tetszik:

Jó hogy ennyi termékkel pótolható a vas. Igen fontos a szervezetnek. Aki fáradékony, az vizsgáltassa ki magát, hogy esetleg ez-e a problémája.